Duminică, 20 iulie – Duminica a 6-a după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum)
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, vor sluji, împreună cu un sobor de arhierei, preoți și diaconi, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, în cadrul căreia arhimandritul Teofil Anăstăsoaie va fi hirotonit în treapta de arhiereu.
În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urbane pe parcursul acestei veri, implicând peste 13.000 de copii, în săptămâna aceasta vor avea loc 8 tabere, astfel: Valea Satului (Protopopiatul Iași 3, 20-22 iulie); Răuseni (Protopopiatul Iași 1, 21-23 iulie); Bucium (Protopopiatul Iași 2, 21-23 iulie); Țigănași (Protopopiatul Iași 1, 21-23 iulie); Mădârjac (Protopopiatul Iași 2, 25-27 iulie); Dolhești (Protopopiatul Iași 2, 25-27 iulie); Parohia „Sfântul Nicolae” (Protopopiatul Botoșani, 25-27 iulie); Buimăceni (Protopopiatul Botoșani, 26-28 iulie).
Tabăra Floare de colț va organiza, începând din această zi, a cincea serie de tabere (20-25 iulie) pentru copii şi tineret din această vară. Detaliile despre acest proiect pot fi aflate pe site-ul tabarafloaredecolt.ro.
Luni, 21 iulie
Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va oficia slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Agapia Veche” cu prilejul prăznuirii Sfinților Cuvioși Rafael și Partenie.
Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor organizează, în perioada 21-24 iulie 2025, cea de-a XVI-a ediție a Taberei Nemțișor, cu tema: „Biserica noastră – un veac de rodire a Duhului Sfânt”. Evenimentul va avea loc în Poiana Nemțișor, în apropierea Mănăstirii Neamț, și va reuni peste 500 de tineri din Arhiepiscopia Iașilor și din alte zone ale țării în jurul valorilor credinței, comuniunii și misiunii creștine. Prin conferințe, sesiuni de dialog și ateliere tematice, participanții vor reflecta asupra roadelor lucrării Bisericii Ortodoxe pe teritoriul nostru în ultimul secol, începând cu momentul ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.
Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor organizează o nouă ediție a „Școlii de vară dedicată bursierilor Pro Vita” – elevi înscriși în Proiectul de susținere la studii din cadrul Programului de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”.
Ediția din acest an se va desfășura în perioada 21-25 iulie 2025 și se adresează elevilor din clasele V-VIII. Activitățile vor avea loc, în principal, la Seminarul Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.
Pe parcursul a cinci zile, participanții vor beneficia de ateliere practice, întâlniri cu profesioniști din diferite domenii, vizite de studiu în diverse locații, plimbări în oraș și sesiuni de socializare.
Această inițiativă face parte din Proiectul de susținere la studii, desfășurat de Pro Vita din anul 2016, prin care copiii din familiile numeroase beneficiază de burse lunare, daruri cu ocazia zilelor de naștere, ateliere de dezvoltare vocațională și spirituală, consiliere educațională și sprijin pentru meditații sau cursuri suplimentare.
Marţi, 22 iulie
Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din Protopopiatul Piatra Neamț va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 – „Sfânta Muceniță Haritina”, în cadrul căreia va fi susținută conferința cu tema: „Mari duhovnici care au modelat sufletele credincioșilor din Moldova”.
Miercuri, 23 iulie
În această zi, în cadrul Campaniei de informare „De ce?”, va avea loc o întâlnire dedicată tinerilor și adolescenților, cu tema „Începutul vieții umane și criza de sarcină”, la Biblioteca Comunală Țuțora, cu sprijinul doamnei Alina Bădiliță. Scopul acestei întâlniri este de a oferi adolescenților un spațiu de dialog pentru reflecție și informare în care să poată înțelege mai bine valoarea vieții umane încă de la concepție și importanța sprijinului oferit femeilor aflate în criză de sarcină, precum și copilului nenăscut. Evenimentul își propune să încurajeze empatia, responsabilitatea și formarea unei atitudini solidare față de cei vulnerabili.
Dacă doriți ca această campanie să ajungă și în comunitatea dumneavoastră (parohii, biblioteci, școli de vară etc.), vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0753 472 067 sau să trimiteți un email la adresa sorina.topliceanu@mmb.ro.
Joi, 24 iulie
Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași și Biblioteca Comunală Popești organizează între orele 10.30-11.30, un nou atelier de povești dedicat copiilor cu vârste între 9 și 12 ani, în cadrul proiectului „Creștem cu fiecare poveste”. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Comunală din Popești și va avea ca punct de plecare povestea plină de tâlc „De-aș avea un nas verde” de Max Lucado.
Atelierul va fi interactiv și practic, încurajând copiii să participe activ prin discuții, jocuri și exerciții creative. Scopul acestei întâlniri este de a-i ajuta pe copii să-și dezvolte gândirea critică, empatia și curajul de a fi autentici, încurajându-i să reflecteze asupra valorii fiecărei persoane și a alegerilor personale. Ultimul atelier din luna iulie va avea loc pe 31 iulie, la Biblioteca Comunală „Ioanid Romanescu” din Voinești.
Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Oțeleni din Protopopiatul Pașcani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 7, în cadrul căreia părintele Andrei Gheorghe Trofin va susține conferința cu tema: „Rolul și lucrarea duhovnicului în viața Bisericii”.
Vineri, 25 iulie
În perioada 25-27 iulie 2025, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, se organizează la Iași cea de-a IV-a ediție a Întâlnirii Grupului Internațional de Preotese „Sfânta Nona”.
După o serie de întâlniri online de care doamnele preotese s-au bucurat încă din anul 2021, întâlnirile în format fizic reprezintă o dezvoltare firească a grupului „Sfânta Nona”, devenind, așa cum precizează chiar participantele, „o gură de oxigen care ne încarcă cu stări pozitive, datorate prieteniilor care se nasc între noi și afinităților care ne leagă, pe lângă încărcătura duhovnicească a acestor zile”.
Congresul de anul acesta prilejuiește dezbaterea cu tema „Preoteasa de astăzi, mărturisitoare a credinţei creştine”. La reuniune sunt așteptate peste 100 de preotese din 12 țări în afară de România (Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Republica Moldova și Spania). Deschiderea evenimentului se va face de către doamna preoteasă Cristina Benga, iar conferențiari vor fi Pr. Prof. Ioan Vicovan și doamna preoteasă Magdalena Vicovan. Atelierele, care abordează diferite tematici legate de slujirea preotesei ca reper în comunitate, vor fi susținute de doamnele preotese: Cristina Benga (Germania), Dana Cavaleru (Franța), Vera Axinte (România) și Laura Crăciun (România). Programul mai include Sfânta Liturghie arhierească în ziua de duminică, precum și vizitarea unor obiective importante ale orașului Iași.
Întâlnirea este organizată de Arhiepiscopia Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul de Misiune în parteneriat cu Mănăstirea Bucium – Iași, Parohia „Sfinții Voievozi - Roșca” – Iași, Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Cuvioasă Parascheva” (Metocul Maicilor) – Iași, Parohia „Sfântul Proroc Ilie” – Satu Nou – Șcheia, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Feredeni și Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Dumitreștii Gălății.
Grupul Internațional de preotese „Sfânta Nona” a luat naștere în toamna anului 2021, la inițiativa a trei doamne preotese din diaspora – Cristina Benga (Germania), Simona Baltag (Italia) și Cristina Iacob (Spania). Încă de la început, grupul a fost gândit ca un spațiu de sprijin reciproc, comunicare sinceră și întărire duhovnicească pentru soțiile de preoți. Astăzi, cu peste 800 de membre din întreaga lume, grupul „Sfânta Nona” este o comunitate vie care oferă preoteselor un mediu cald și potrivit pentru a împărtăși experiențe, a se dezvolta și a se susține în misiunea lor.
Parohia Sfântul Nicolae – Bosia din Protopopiatul Iaşi 2 va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 10 – „Sfântul Ierarh Nectarie”, în cadrul căreia părintele Daniel-George Ciobanu va susține conferința cu tema: „Sfinții Cuvioși Ilie Cleopa și Paisie Olaru de la Sihăstria; Modele de viață duhovnicească pentru creștinii de azi”.
Sâmbătă, 26 iulie
Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba Sfintei Liturghii, precum și slujba de sfințire a catapetesmei bisericii, casei parohiale și casei mortuare la Parohia cu hramul Sfinții Voievozi – Oprișeni din Protopopiatul Iași 2.
(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)